Slik får du grønn plen i seks steg

Gressplenen som en gang var grønn og fin, er etter en lang vinter blitt vissen og gulbrun. Når bør man egentlig kalke og gjødsle? Og må man egentlig kalke?

pexels-photo-195105

1) Start med en vårrengjøring av plenen

For å få det beste utgangspunktet for behandling av plenen er det lurt å rydde bort alle spor av høst og vinter. Rak vekk gammelt løv, kvister og annet som har ligget måneder under snøen. Om plenen skal bli fin og grønn, trenger den både luft og lys.

2) Fjern ugresset på en miljøvennlig måte

For å ha det beste mulige utgangspunktet for en vakker plen, er det lurt å ta ugresset før det sprer seg. All-Tjeneste tilbyr, som de eneste i Tromsø, Heatweed-teknologien. Metoden fjerner ugresset med varmt vann, og er helt kjemikaliefritt. Det fjerner ugresset, og sørger for at det forblir borte – helt uten å være til skade for natur, dyr eller mennesker.

3) Du trenger ikke å kalke plenen hvert år

Man kalker plenen for å kompensere for lav pH verdi, som forårsakes av sur nedbør. Det er en vanlig misforståelse at man skal kalke plenen hvert år. Ofte er det nok kalk i jorda fra før, og du trenger ikke øke pH-verdien. Kalk er aktivt i ca. tre år, og årlig kalking blir derfor unødvendig.

Slik finner du ut om plenen trenger kalkpexels-photo-230973

Du trenger ikke kalke plenen før pH-verdien ligger under 5,5. Du kan enkelt teste surhetsgraden ved å be om en jordprøvepose på ditt lokale hagesenter, og sende inn for prøvetaking. Vil du gjøre det selv kan du kjøpe pH-strips på apoteket, blande jord og destillert vann og sette stripsen oppi. Er pH på under 5,5 kan du trygt kalke plenen.

Om du sliter med å få plantene dine til å trives, kan dette være et tegn på at det er for sur jord. Det ideelle nivået for plantevekst er rundt 6 til 6,5 pH-verdi.

Om du ikke ønsker å teste plenen, kan en tommelfingerregel være å kalke plenen hvert andre eller tredje år.

Les mer: Behold flisebarken ved trefelling

4) Slik kalker du plenen

Om jorden er sur nok, kan du kalke plenen. Det bør du gjøre så fort snøen forsvinner, og gjerne i sammenheng med at det regner. Om det ikke ventes nedbør, kan du vanne plenen godt. Det anbefales å bruke 25 til 40 kilo granulert kalk per 100 kvadratmeter

5) Derfor bør du gjødsle plenen

Du bør begynne å tenke på gjødsling når snøen er borte, bakken er tørket og den luneste delen av plenen begynner å bli grønn.

Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjeldent. Bruker du for mye, renner dette bort med nedbøren og får ikke nyttiggjort seg. På samme måte som med kalking, er det anbefalt å gjødsle når det regner, eller i forbindelse med vanning.

Om du har sendt inn en prøve til jordprøvetaking, får du også informasjon om tilstanden på plenen din, og hvor mye gjødsel som trengs.

Plantasjen anbefaler følgende hyppighet på gjødsling:

  • April: 4-5 kg fullgjødsel per 100 kvadratmeter
  • Juni og juli: 2 kg kalksalpeter per 100 kvadratmeter
  • Starten av august: 2-4 kg Blåkorn per 100 kvadratmeter.
  • OBS! Du bør ikke gjødsle etter midten av august, kommer høsten tidlig stopper du i slutten av juli.

Få grønn plen i seks steg6) Gjør en innsats på høsten, så får plenen en bedre vår

Du gjør deg selv, og plenen, en tjeneste hvis du legger ned litt arbeid på høsten slik at plenen er rustet for vinteren. Om du raker plenen gjør du jorden mindre utsatt for soppangrep og vinterskader. Unngå tråkk og slitasje på gresset når det er frosset til rim, dette skader plenen og det kan bli tydelige merker og fotspor til våren.

Vi lufter plenen slik at gresset får god tilgang til luft og vann. Vi raker plenen maskinelt for maksimal effektivitet. Dette gjøres gjerne både høst og vår, for å fjerne dødt gress og gammelt løv.

Vi har lang erfaring med plen og hager!

Ønsker du hjelp eller råd når det kommer til behandling av plen og hage? Vi har lang og allsidig erfaring med skjøtsel av grøntareal, og kan hjelpe deg med hva din plen trenger.

Kontakt oss for en hyggelig og uformell hageprat!